Samen sterk


Een rompertje in maat 38. Zo klein is het pakje dat Femke en Dennis onverwachts voor hun zoontje Mace moesten uitzoeken.

Thuis in de kast lag een stapel frisgewassen rompers in maat 50-56 op beide jongens te wachten. Maar de werkelijkheid liep anders.

Couveuse


Een wit, zacht truitje met een sterretje erop. Dat kozen Femke en Dennis voor hun zoontje Mace. Het zijn z’n eerste en meteen laatste kleertjes. Tweelingbroer Liam lag nog in de couveuse aan allerlei snoertjes en slangetjes. Mace was ontkoppeld.

“De band tussen tweelingen is sterk”, vertelt Femke. “Toen Mace vijf dagen na de geboorte overleed, gingen in de couveuse bij zijn tweelingbroer Liam de alarmbellen af. Terwijl dat de dagen ervoor niet het geval was.

Ook hebben we een foto van Mace op Liams kamertje staan. Daar wijst hij van het begin af aan naar. Alsof hij weet dat het zijn broer is.”

Beademing


Het aangrijpende verhaal van Femke en Dennis begint als Femke 21 weken zwanger is van een tweeling en de bevalling zich onverwachts aandient. Met bedrust en weeënremmers weten de artsen die nog zes weken uit te stellen, maar na 27 weken zwangerschap komen beide jongens ter wereld.

Ze doen het aanvankelijk goed. Maar op dag drie worden Dennis en Femke ’s nachts met spoed bij de couveuse van Mace geroepen. “Zijn bloeddruk schommelde heel erg en hij lag aan de beademing. We konden niets anders doen dan er voor hem zijn.

Een hand op zijn hoofdje leggen en tegen hem blijven praten. Later bleek dat hij op dat moment een enorme hersenbloeding had, vanuit zijn hersenstam.””

Veel pit


“En dat bleek, want Liam mocht na negenenhalve week ziekenhuis – omgerekend zou hij nog steeds in de buik moeten zitten – al naar huis. Daar is hij nu de vrolijkheid zelve. “Het is zo’n sterk kereltje. Een echte doorzetter. Er zit zoveel pit in.

Beschermengel


” Hoewel de thuiskomst ook heftig was voor het gezin – “we hadden alles dubbel, twee bedjes, twee stoeltjes” – gaat het nu goed met Femke en Dennis. “We hebben de draad weer opgepakt. We zijn heel blij en trots op Liam. En hij heeft een fantastische beschermengel.”


"Liam heeft een fantastische beschermengel"